Cu totii cantam. Fie ca o facem in baie, cand nu ne aude nimeni, fie ca o facem in fata a milioane de oameni.

Pentru cei care isi doresc sa aprofundeze acest domeniu , si anume canto, voi incepe o succesiune de articole continand cateva sfaturi personale.

♣ Alegerea unui profesor de canto este foarte importanta, de aceea fii foarte atent cand faci o alegere in aceasta directie.  Un profesor scump nu este neaparat si bun , si invers.  Cand te orientezi catre un profesor, mergi mult pe recomandari, elevi care i-a avut sau are.

♣ Exista o idee gresita in randul oamenilor si anume faptul ca daca vrei sa poti canta, trebuie sa incepi studiul de copil. Este foarte adevarat ca fiind copil ai o serie de avantaje si anume cel mai important dintre ele : un profesor bun va stii sa iti canalizeze si sa iti modeleze vocea in directia buna , avand in vedere ca ea este in plin proces de schimbare pana la adolescenta. Insa cu multa ambitie si munca , la orice varsta vei putea obtine rezultatele scontate.

♣ Daca la un instrument nu ai neaparat nevoie de talent nativ, munca si perseverenta reusind sa fie suficiente, la canto lucrurile stau putin diferit. Nu cred in ideea pe care am auzit-o destul de des si anume ca oricine poate canta. Cred cu tarie ca macar un strop de talent , har este vital. Daca urechea muzicala, ritmul, auzul pot fi educate , vocea nu. Oricat de mult ai chinui un om care efectiv nu are chemare spre asa ceva, nu vei scoate nimic de la el. Un profesor de canto ti-ar putea spune in 5 minute daca ai sau nu „materialul de pornire”

♣ Este foarte bine ca admiri un artist/o artista pentru vocea pe care o are, insa tine cont ca fiecare voce este UNICA si irepetabila, chiar daca poti regasi multe voci care pot semana, la o ascultare mai atenta vei observa diferentele. Nu porni la drum cu gandul de a canta ca x sau y, lumea mereu va aprecia vocile originale si timbrele vocale deosebite, in alta ordine de idei, vocile inconfundabile. Ideea nu este sa imiti ci sa iti creezi propriul tau stil de interpretare si orice melodie pe care o canti va purta amprenta ta personala.

♣ Ai vazut pe internet tutoriale video sau text si vrei sa inveti acasa , singur. Desigur, exista multi autodidacti care au facut adevarate performante, insa cel mai bine este sa ai parte de sprijinul unui om specializat in domeniu, care va stii exact cum sa lucreze cu tine.

♣ Nu merge pe ideea eu vreau sa cant genul x de muzica. Da-ti posibilitatea de a incerca stiluri cat mai variate ( muzica rock are o tehnica vocala diferita fata de muzica clasica de exemplu ) Profesorul tau va stii cu siguranta daca vocea ta se preteaza pentru canto clasic, popular sau muzica usoara. Un cantaret adevarat este cel care poate aborda o paleta diversa de genuri si stiluri de interpretare.

♣ Un instrument stricat se poate repara sau inlocui, vocea NU! Asta inseamna ca trebuie sa ai mare grija de vocea, gatul tau. Fara schimbari bruste de temperatura, seminte , alune care pot zgaria corzile vocale, fara acid.

♣ Tigarile. Acesta este un subiect controversat si foarte discutat. Niciun profesor nu va spune ca tigarile sunt bune pentru un cantaret. Si intr-adevar asa este. Fumatul impiedica o respiratie corecta in timpul cantatului si afecteaza corzile vocale. Da stiu ca ai auzit multi cantareti care fumeaza enorm si nu vezi nicio problema in asta. Insa adevarul este ca desi unii artisti s-au facut remarcati prin vocile lor hodorogite, gajaite din cauza fumatului ( mai ales in zona rock-ului , unde in general este necesara o voce ceva mai puternica ca si ambitus ) sa nu crezi ca ei nu resimt dupa concerte de ore intregi oboseala si durere in gat, care in mod normal, daca nu ar fi fumat nu le-ar fi resimtit. Ceea ce se intampla dupa concerte de obicei nu ne intereseaza , insa daca vrei sa canti cu adevarat, iti vei dori sa ai puterea necesara de a sustine acele ore de concert fara sa ai senzatia ca iti dai duhul pe scena si fara sa spui publicului „haideti cantati cu mine” – tactica abordata de multe ori cand artistul este prea obosit, Cum iti ingijesti vocea , asa o ai.

♣ Nu avea rusinea incepatorului! Am auzit voci splendide la oameni care din prea mult trac, nu vor ajunge sa si-o puna in valoare niciodata. Nu este usor sa canti cand ai pe cineva in fata ta, fie ca este o persoana, fie ca sunt 100. Gandeste-te ca exista mari artisti care declara ca si acum, dupa ani de experienta , inca au emotii groaznice cand urca pe scena. Este firesc la inceput sa falsezi, pentru ca nu stii sa coordonezi si sa duci vocea acolo unde trebuie pentru a scoate nota ceruta, nimeni nu va rade de tine sau te va judeca pentru asta. Tine minte , de-asta exista profesori!!

Ei bine, voi reveni curand si cu alte sfaturi legate de acest subiect, care sper eu sa va fie de folos intru-catva si sa va impulsioneze spre a va urma visul, daca acesta se numeste cantat!