Pentru ca multi isi doresc sa adopte sa isi cumpere un catel , m-am gandit sa scriu cateva sfaturi personale legate de acest subiect.

Asadar:

1. In primul rand conteaza spatiul pe care doriti sa il alocati animalului. Stiu ca multa lume bate toba pe acest subiect si este adevarat ca la fel de multa lume isi ia pe cap mai mult decat pot duce. In sensul ca este complet absurd sa iti achizitionezi un caine de talie mare in conditiile in care tu stai in garsoniera sau intr-un apartament mic. De aceea exista pisici, hamsteri, care nu au nevoie de un spatiu atat de mare.

2. Tineti cont de cei care locuiesc in aceea casa. Daca aveti copii mici , aveti mare grija ce rasa alegeti, ce marime , si educati copii in acest sens. Daca decideti sa adoptati un caine care este deja adult, iarasi mare grija la copii.

3. Tineti cont de situatia financiara! Exista teoria conform carora un caine mare mananca foarte mult. Pe de-o parte este foarte adevarat, pe de alta parte insa , spre exemplu rasa Terra Nova nu mananca pe atat de mult cat s-ar crede. Portia de mancare a unui caine nu este proportionala numai cu marimea , ci si cu varsta, activitatile pe care le are si dresajul.

4. Daca mai aveti si alte animale in casa, sfatul meu este sa alegeti un caine pui, care se va adapta mult mai repede , decat unul adult care este foarte posibil sa fie respins de catre primul catel , care este stapan pe acel teritoriu. De asemenea nu toate rasele de caini accepta convietuirea alaturi de alte animale , chiar daca este vorba tot despre un caine. Pisicile sunt cele mai problematice pentru caini, aici trebuie sa tineti cont de temperamentul pisicii si de temperamentul cainelui.

5. Tineti cont de cata atentie puteti sa ii acordati acetui nou membru al familiei. Cainele este un animal de haita, ceea ce inseamna ca nu este obisnuit cu singuratatea, deci daca sunteti genul care calatoreste mult, nu faceti pasul de a va lua un caine ( asta daca nu cumva va alegeti un caine de talie mica si sunteti dispusi sa il luati cu dumneavostra )

6. Dresajul este foarte important pentru un caine. Multi oameni vor caine de rasa , insa nu sunt in stare sa le ofere atentia si grija necesara. Cu alte cuvinte, atunci cand va decideti asupra unei rase, cumparati o carte despre aceea rasa , sau cititi pe internet absolut tot ce gasiti. Exista rase care fara un dresaj corespunzator pot deveni agresivi, deprimati, sau pot cauza reale probleme, atat in casa cat si oamenilor din jur.

7. Ce va doriti de la caine? Daca vreti pur si simplu compania unui caine , alegeti un caine specific. Daca va doriti un caine pentru paza , la fel. In general toti cainii , fie ei de rasa sau nu, isi apara teritoriul , insa exista si rasele pasnice care poate nu vor reactiona cum va asteptati in fata unui pericol. Rasele de talie mare ( unele din ele , gen Terra Nova, Saint Bernard – au avantajul taliei impunatoare , insa nu sunt caini agresivi ) Este gresita conceptia – un caine mare este automat si rau!

8. Vizitele le medic si vaccinurile. Asa cum si noi ca oameni avem nevoie de anumite ingrijiri medicale , asa si cateii. Duceti animalul la controale periodice , fara sa existe nevoie de un motiv neaparat. Tineti cont de bolile frecvente la rasa pe care vi-ati ales-o!

9. Nu ocoliti cainii maidanezi doar pentru ca nu sunt de rasa! Acestia pot fi la fel de buni companioni si va pot apara la nevoie la fel ca si un caine de rasa. Pe langa faptul ca faceti un lucru bun si frumos prin a adopta un animal de pe strada sau din adaposturi , veti avea parte de aceeiasi iubire neconditionata daca nu, chiar mai mare , decat in cazul unui caine de rasa.

10. Daca stiti ca dumneavoastra sau un mebru al familiei este alergic la par de catel, asigurati-va ca alegeti un caine potrivit.

Cam atat deocamdata …. voi reveni cu sfaturi despre alegerea unei pisici potrivite 🙂