Image and video hosting by TinyPic

Pentru ca multi oameni confunda rasele Siameza si Birmaneza , necunoscand diferentele intre cele doua , iata un articol despre Rasa Siameza

Origine: Rasa Siameza provine din Thailanda (in vechea denumire Siam).Apartinand familiei pisicilor din Orient, este singura care are ochii bleu de portelan, de altfel, caracteristic rasei.

Insusiri morfologice: Siameza face parte din grupa raselor cu parul scurt, fin, des, bine infipt in piele si deosebit de sclipitor.Capul este bine proportionat, de forma relativ triunghiulara, cu linia fronto-nazala usor convexa, larg in regiunea fruntii si se ingusteaza spre partea libera.Urechile sunt mari, ascutite si largi la baza.Ochii sunt mari, stralucitori, asezati usor oblic si de culoare albastru portelaniu.

Gatul este lung, subtire, dar bine proportionat si legat corespunzator de cap si trunchi.Trunchiul, de talie mijlocie, este lung si zvelt, asezat pe membre lungi, fine si labe mici, de forma ovala.Musculatura este bine dezvoltata, fara a fi insa proeminenta.Coada este lunga, subtire si relativ dreapta.

Corpul este acoperit de par scurt, des, fin si asezat foarte aproape de tegument.

Foarte supla, ea poseda o detenta exceptionala si o vivacitate a miscarilor uimitoare.Toate miscarile si gesturile acestei pisici sunt pline de o rara eleganta, care o impune in fata altor rase.

Regiunea fetei, urechile, membrele si coada au o culoare mai inchisa, contrastanta fata de restul corpului, care o fac inconfundabila.Aceste extremitati trebuie sa fie intotdeauna, fara exceptie, de culoare inchisa, cu o tonalitate intensa si cu detasare clara de restul corpului, care are o culoare „uni”.

Caracter si comportament. Aceasta rasa se remarca printr-o inteligenta ridicata, o sensibilitate mare, uneori dificil de inteles, datorita reactiilor sale imprevizibile.

Siameza are un temperament extrem de vioi, curajoasa, chiar exuberanta, sesizeaza cu multa precizie caracterul stapanului sau si stie sa se joace cu el cu multa atentie si finete.Este pisici, care asemanator cainelui, se ataseaza extrem de mult de o singura persoana din casa si pentru ea se daruieste in totalitate.Siameza manifesta multa rezerva fata de persoanele straine, pe care nu le intampina cu prea multa prietenie si le priveste de la distanta cu circumspectie.Nu suporta sa fie tratata ca o jucarie si reactioneaza ca atare atunci cand este subestimata, aratandu-si ascutitele gheare.

Nu se recomanda persoanelor care iubesc prea mult linistea si calmul sa achizitioneze o pisica Siameza.Cu toate ca nu suporta galagia, Siameza se arata, nu o data, zgomotoasa prin comportamentul ei.

Pisicile apartinand acestei rase au nevoie de spatiu, de o anumita libertate si apreciaza atunci cand stapanul ii ofera posibilitatea sa iasa afara si sa-si cheltuiasca din energia latenta.In perioada caldurilor va profita de cea mai mica posibilitate pentru a se furisa afara, iar consecintele se pot cu usurinta aprecia.Trebuie cunoscut faptul ca pisicile tinere din acesta rasa sunt mai putin docile si uneori se preteaza la zgarierea lenjeriei sau a obiectelor din jur, comportament care se modifica odata cu maturitatea.Rasa foarte longeviva, se preteaza foarte bine pentru cresterea in captivitate, dar suporta mai greu variatiile mari de temperatura si curentii de aer.

Varietati.In prezent in cadrul rasei Siameza exista in total 42 de varietati de culoare, pe care le putem distinge fie dupa culoare sau combinatii de culoare, fie dupa desenele robei.Cu toate ca exista mai multe varietati, se recunosc ca standarde complete doar 4 si anume: albastru, liliac, ciocolatiu si bej-roscat, din care au derivat toate celelalte.

Siamezele Seal-Point (Bej-roscat) – au o roba bej-maroniu deschis, cu extremitatile de culoarea ciocolatei cu lapte sau bej roscat, cu masca, urechile, labele si coada pigmentate in brun-inchis.Ochii sunt de un albastru nobil.

Siamezele Liliac Point (Liliachiu) – au o roba de culoare alba-albastruie, cu refleze roz.Masca este gri-pal cu reflexe rozalii.Botul si pernitele sunt de o nuanta liliachie-pal, spre culoarea lavandei.

Siamezele Chocolate-Point (Ciocolatii) – au roba ivoire (de culoarea fildesului) cu botul si pernitele de culoarea castanei, cu nuanta mai calda pe masca, urechi si coada.

Siamezele Blue-Point (Albastre) considerate „venerabile”, au culoarea robei de un alb-glasat, cu reflexe albastrui, asemanator cu cel al portelanurilor.Origine: Rasa Siameza provine din Thailanda (in vechea denumire Siam).Apartinand familiei pisicilor din Orient, este singura care are ochii bleu de portelan, de altfel, caracteristic rasei.

Image and video hosting by TinyPic