XBwi4d996913-02Svastică, uneori zvastică, este un simbol originar din jainism, fiind o cruce echilaterală cu braţele îndoite la jumătatea acestora în unghi drept în sens orar sau antiorar. De obicei este orientată astfel încât toate liniile principale să fie orizontale, dar se găsesc şi variante în care aceasta este rotită cu 45 de grade; versiunea hindusă este adesea decorată cu un punct în fiecare sfert, varianta fără punct fiind considerată cea oficială în hinduism. După înfiinţarea Partidului Naţional – Socialist al Muncitorilor Germani, svastica a fost asociată cu fascismul, rasismul, Al doilea război mondial şi Holocaustul în marea parte a lumii occidentale. Înainte de aceasta a ajuns binecunoscută în Europa prin descoperirile arheologice ale lui Heinrich Schliemann, cel care a descoperit simbolul în situl vechii cetăţi a Troia şi cel care a asociat-o cu vecile migraţii ale popoarelor indo-europene (ariane) [1]. Utilizarea de către nazişti derivă de la mişcarea naţionalistă germană timpurie völkisch, pentru care svastica era un simbol al identităţii „ariane”, concept pe care teoreticieni ca Alfred Rosenberg l-au echivalat cu rasa nordică, „rasa dominantă”, cu originea în Europa de nord. Svastica a rămas un simbol de bază al grupărilor neo-naziste şi este afişat de grupări radicale pentru a demonstra un comportament presupus nazist faţă de organizaţii şi persoane rivale.

După sfârşitul Celui de al doilea război mondial utilizarea svasticii a fost descurajată în lumea occidentală. Persoane şi grupuri au avut tentative, deocamdată eşuate, de a-i învăţa pe occidentali să privească originile preistorice ale svasticii, făcând abstracţie de recenta ei asociere cu nazismul. În ziua de azi utilizarea svasticii este interzisă în majoritatea statelor. (În România se pedepseşte cu până la 6 ani de închisoare acest lucru)

Sursa: Wikipedia .

Am preluat o mica parte din istoricul svasticii, pt o mai buna intelegere a postului meu. Eu nu voi scrie despre convingeri politice, legea nu imi permite sa o fac, nu in tara mea, cel putin.
Ceea ce vreau eu sa subliniez este faptul ca un simbol desi poate reprezenta ceva urat, poate fi sinonimul unei perioade negre si se poate confunda cu o pata pe Istoria unei tari, mi se pare deosebit de absurd sa interzici simbolul respectiv, atata timp cat nu el in sine a fost cel cauzator de daune, nu el a omorat oameni nevinovati, ci persoanele care credeau in acel regim, mai presus de cuvinte si fapte.
Germanii nazisti , in special cei din conducerea statului erau poate oameni lipsiti de scrupule, orbiti de stralucirea Puterii, pe care o doreau cu orice pret, fara sa conteze pe cate mormite era nevoie sa treaca, dar cu siguranta li s-au pus multe in carca de catre rusi dupa caderea nazismului , fapte de care nu erau vinovati. Un exemplu elocvent ar fi masacrul din Padurea Katyn.
Nu am sa lungesc acest post inutil, va rog doar sa fiti sinceri, cu voi insiva si sa deschideti ochii. Cu ce afecteaza azi un simbol?